Гювеч з овочів
Кількість порцій - 4
Час приготування - 1 г

Гювеч з овочів

На Балканах дуже поширене приготування різних страв у глиняному посуді. Слово "гювеч" означає одночасно: і глиняний горщик із кришкою, і страва, яка в ньому готується. Гювеч - традиційна страва балканської кухні, причому це можуть бути м'ясні, рибні або овочеві страви. Запропонований рецепт - гювеч із овочів. Вся підготовка інгредієнтів для гювеча зводиться до їх подрібнення і попереднього готування: картопля попередньо відварюється, а інші овочі - обсмажуються, потім всі овочі викладаються у глиняні горщики. Після закипання рідини в горщиках треба "протомити" гювеч на маленькому вогні до м'якості овочів і в результаті отримати смачну, ароматну і корисну страву на Вашому столі.

Інгредієнти

  • Олія оливкова - 25 мл.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Перець болгарський червоний - 0,5 шт.
  • Перець болгарський зелений - 0,5 шт.
  • Баклажани - 0,5 шт.
  • Сіль - за смаком
  • Перець чорний мелений - за смаком
  • Помідори - 340 г.
  • Паприка - 0,25 ч. л.
  • Картопля - 225 г.
  • Квасоля зелена стручкова - 55 г.
  • Морква - 1 шт.
  • Паста томатна - 1,5 ст. л.
  • Бульйон курячий - 75 мл.
  • Цукор - 25 г.
  • Кмин (листя) - 0,5 ч. л.
  • Часник - 0,5 шт.
  • Петрушка - 1 ст. л.
  • Перець чилі мелений - 0,25 ч. л.

Етапи приготування

  • 01

    Картоплю відварити в підсоленій воді до готовності, остудити і нарізати кубиками.

  • 02

    Налити в розігріту сковороду 2 ст. л. оливкової олії, висипати подрібнену цибулю, нарізані маленькими шматочками перці і моркву, обсмажувати протягом 7 хвилин. Після, викласти суміш на тарілку.

  • 03

    Баклажани нарізати кубиками, а стручкову квасолю - на частини по 1 см, викласти на сковороду з олією, що залишилася. Посолити і поперчити за смаком, обсмажувати протягом 3-4 хвилин. Перекласти окремо в тарілку.

  • 04

    На ту ж сковороду викласти нарізані кубиками помідори, додати паприку, обсмажувати протягом 10 хвилин.

  • 05

    Змастити олією 2 вогнетривкі форми, викласти половину цибулевої суміші на дно форм, зверху шар картоплі. Кожен шар трохи присипати сіллю і перцем. Зверху викласти помідори, баклажани і квасолю, в самий верх другу половину цибулевої суміші.

  • 06

    Змішати в мисці томатну пасту, теплий бульйон, посолити і поперчити, додати перець чилі, цукор, кмин і подрібнений часник. Ретельно перемішати. Залити соусом шари у формах. Накрити форми кришками.

  • 07

    Запікати гювеч в духовці до м'якості овочів.